Welkom op deze site

Mijn naam is Henk Verhaegh en ik ben zeer verheugd met het feit dat onlangs mijn debuutroman "bakkersjongen" is verschenen.  Waarschijnlijk heeft iemand U nieuwsgierig gemaakt naar de inhoud van dit boek. Ik kan U nu al vertellen dat de inhoud van het boek veel meer is dan de titel doet bevroeden. Kijk maar eens rustig rond op deze site en als het U bevalt wat U hier leest, twijfel dan niet en bestel dit boek. U zult er geen spijt van krijgen!!

December 2010
Henk Verhaegh

 

De boodschap van Bakkersjongen

Met "Bakkersjongen"  heb ik geprobeerd een positieve boodschap over te brengen op basis van mijn eigen levenservaringen. Ondanks een aantal zware onderwerpen die in het boek aan de orde komen, is het een positief verhaal geworden wat voor velen een hart onder de riem kan zijn.
Velen zullen zich herkennen in de hoofdpersoon en ik hoop dat ze op basis van zelfreflectie kunnen leren van de drie wijze levenslessen die ik in dit boek verwerkt heb.
 
Ik heb geprobeerd om op deze site een bepaalde rust uit te stralen. Niet voor niets heb ik daarbij gebruik gemaakt van de ondergaande zon in de Grand Canyon, een plek waar je pas echt leert te relativeren. Saillant detail: De foto is gemaakt nadat we daar een kaarsje hadden aangestoken ter nagedachtenis aan mijn broer die een jaar daarvoor aan een hersentumor was overleden. Zijn ziekte werd destijds vastgesteld toen hij, samen met zijn gezin, diezelfde omgeving bezocht. 

Thema van Bakkersjongen

"Bakkersjongen" is mijn eerste roman.  Ik heb dit boek geschreven omdat ik zowel als zoon en als vader, gefascineerd ben door de onvoorwaardelijke liefde tussen kind en ouders, zoals ik die persoonlijk heb ervaren. Enerzijds als zoon van mijn ouders en anderzijds als vader naar mijn twee zonen.
Deze liefde is oorspronkelijk gebaseerd op ons instinctief gedrag om te overleven en is daarom zo puur en oprecht, dat bijna niets deze kan aantasten.
Pas op latere leeftijd wordt deze oerrelatie door onze intelligentie naar de achtergrond gedrukt en vertroebelt hiermee deze unieke relatie.
Ik probeerde me voor te stellen wat het meest ingrijpende zou kunnen zijn wat deze band kan schaden en kwam uit op seksueel misbruik door je eigen vader. In dit verhaal wordt Peter met dit dilemma geconfronteerd en probeer ik te omschrijven hoe hij hiermee omgaat en of hij uiteindelijk in staat is om zijn ouders te vergeven.

Hoewel dit verhaal als geheel (gelukkig) niet op waarheid berust, heb ik het wel als zodanig gesitueerd in tijd en omgeving, dat het waar gebeurd kan zijn. Overigens zijn veel gebeurtenissen die ik omschrijf, wel afgeleid van waargebeurde zaken in mijn directe omgeving. Alle personen zijn fictieve personen.

Samenvatting

Peter is de oudste zoon van een bakker die zich na een vrolijke jeugd, steeds meer verzet tegen zijn door zijn ouders voorbestemde leventje. Op een gegeven moment escaleert de zaak en besluit hij om zijn ouders de rug toe te keren en zijn geluk in Parijs te gaan zoeken. Hij draagt een groot geheim met zich mee, waardoor hij zich volledig afsluit van de buitenwereld en deze hem niet begrijpt.
Peter heeft ooit webcams geplaatst in zijn ouderlijk huis. Daarmee is hij in staat om ook na zijn vertrek, het doen en laten van zijn ouders te blijven volgen. Deze beelden vormen als het ware een laatste verbinding met zijn "roots". Ondanks zijn haatgevoelens wordt hij door een soort innerlijke kracht steeds weer opnieuw naar deze beelden getrokken. Bepaalde gebeurtenissen zetten hem er zelfs toe aan om persoonlijk in te grijpen, waarbij hij bewust het risico neemt zijn identiteit prijs te geven. 
In Parijs leert hij mensen kennen, die hem geleidelijk weer zijn gevoel voor eigenwaarde en respect teruggeven.
 
Zodra de geschiedenis zich weer herhaalt komt hij erachter dat hij toch niet zoveel van zijn ouders verschilt als hij zelf wil doen geloven. Uiteindelijk besluit hij om toch weer naar Nederland te verhuizen, in de buurt van zijn ouders. Een ontmoeting is slechts een kwestie van tijd. Kan hij zijn ouders nog vergeven?

Voorwoord

Het geluk in iemands leven wordt voor de ene helft bepaald door het noodlot,
zaken die ons overkomen, waar we geen invloed op kunnen uitoefenen
en voor de andere helft door het doen en laten, wat we zelf kunnen bepalen.
De keuzes die wij als mens hierbij moeten maken zijn lang niet altijd eenvoudig
en vanzelfsprekend. Je hart volgen is op dergelijke momenten je beste stuurman.

Degenen die dit voorwoord terugvinden in het doen en laten van de hoofdpersoon, hebben de belangrijkste boodschap van dit boek begrepen.  Het leven van ieder mens is als een boek met (nog) lege bladzijdes. Op de linkerpagina verschijnen alle gebeurtenissen die iemand overkomt, waarop hij niet direct invloed kan uitoefenen. Op de rechterpagina komen alle beslissingen die hij persoonlijk neemt om zijn leven richting te geven. Samen vormen zij het  'levensgenot' van ieder mens.  De hoofdpersoon in dit verhaal heeft te maken met een aantal gebeurtenissen op die 'linkerpagina' waarmee hij maar moeilijk overweg kan........ 

Met dank aan al mijn vrienden en kennissen in mijn directe omgeving, die onbewust
hun bijdrages hebben geleverd aan de ingredi├źnten voor dit levensverhaal.


naar boven